Blekmedel: Är det en bra idé att städa med det, när man har barn hemma?

Blekmedel

En av de mest använda rengöringsprodukterna idag är blekmedel eller natriumhypoklorit. Detta beror på att dess mångsidighet visar sig vara mycket stor eftersom det används för att rengöra och desinficera alla typer av ytor.

Klor är dock inte så bra som många kanske tror, eller åtminstone kan det få biverkningar om det inte används på rätt sätt. Därför ska vi här berätta för dig om det är värt att använda färg för rengöring eller om det är värt att be en städfirma att göra det.

Vad är natriumhypoklorit?

Natriumhypoklorit är ett kemiskt ämne som används som både bleknings- och desinfektionsmedel. Dess sammansättning visar sig vara starkt oxiderande, samt riktigt ekonomiskt på grund av hur lätt det är att framställa detta ämne.

Det är därför som många människor och rengöringsföretag numera använder detta ämne. Dess kraft visar sig vara mycket bra för ytdesinfektion, eftersom den är mycket effektiv när det gäller att döda mikroorganismer. Å andra sidan är klorblekmedel också effektivt för att avlägsna smuts och därmed få vitare textilier.

Hur används natriumhypoklorit?

Numera används natriumhypoklorit eller klor i stor utsträckning som ett sätt att desinficera ytor mycket effektivare. I allmänhet används det i badrum, toaletter, kök, strykjärn och till och med i diskbänkar för att eliminera mikroorganismer på dem.

Klor används också ofta vid tvätt av linne, eftersom det inte bara löser upp fläckar utan också gör det möjligt att bleka textilierna. När det gäller golv läggs detta ämne också ofta till eftersom det är perfekt för att avlägsna fläckar från keramiska golv.

Varför är blekmedel inte det bästa valet?

Den första anledningen till att blekmedel vanligtvis inte är det bästa valet för rengöring är hur hypoklorit kan reagera med andra föreningar. Att blanda blekmedel med andra kemikalier kan generera potentiellt skadliga kemiska reaktioner.

Till exempel kan kaustiksoda eller blekmedel i kombination med klor generera giftiga ångor som kan orsaka skador på hals och lungor. Samma sak händer när klor blandas med exempelvis muriatsyra, vilket kan leda till att det uppstår giftiga gaser och föreningar som är mycket giftiga för hälsan.

En annan anledning till att detta rengöringsmedel vanligtvis inte är det bästa alternativet är att det, eftersom det är starkt oxiderande, kan orsaka skador på vissa ytor. Till exempel kan tapeter, trä eller tyger få fläckar av användningen av blekmedel som färg.

Utöver allt det ovanstående bör du veta att klor har en blekande effekt på textilier vilket gör att de förlorar sin färg. Tyvärr är detta inte det bästa, eftersom om tyget är färgat blir det vitt eller mycket ljusare nyanser. Detta kommer från iShine som påpekar att om man vill använda blekmedel så måste man veta detta.

Blekmedel

Alternativ till blekmedel

Om du inte vill använda blekmedel bör du veta att det finns andra alternativ till det. Numera finns det till exempel ett stort antal desinfektionsmedel som inte använder klor och som kan användas med samma resultat som natriumhypoklorit.

Många stormarknader, leverantörer och till och med städfirmor marknadsför denna typ av rengöringsmedel vilket gör det mycket lättare att hitta dem. På så sätt kan du få ett desinfektionsmedel som är lika kraftfullt som klor, men som är mycket mindre aggressivt och riskfyllt än klorblekmedel.

Läs hur du minskar på sjukdomar genom städning: opendooracting

Läs också mina tips om sophantering.